شرایط بازنشستگی تامین اجتماعی در سال 1403 چگونه است؟
شرایط بازنشستگی تامین اجتماعی به چه صورت است؟ سازمان تامین اجتماعی در راستای تحقق عدالت در میان عموم بیمه شدگان، شرایط و سن بازنشستگی مشخصی را برای آقایان و بانوان در زمان بازنشستگی تامین اجتماعی تعیین کرده است.
هم اکنون تحت شرایط معین شده، بانوان در سن 55 سال و آقایان در سن 60 سالگی می توانند برای دریافت تسهیلات بازنشستگی تامین اجتماعی اقدام کنند. این اقدام به واسطه دریافت کمک از متخصصین این حوزه، مانند وکیل بیمه تامین اجتماعی مشهد و اطلاع از شرایط و ضوابط موجود امکان پذیر است.
اهمیت تسهیلات بازنشستگی تامین اجتماعی
عموم افراد جامعه، پس از آن که دوره جوانی خود را پشت سر می گذارند، احتیاج دارند تا بدون آنکه دغدغه اشتغال و کسب درآمد داشته باشند، به استراحت پرداخته و ادامه سال های زندگی خود را در آرامش سپری کنند.
سازمان تامین اجتماعی به منظور تامین این شرایط، شرایط و طرح های مختلفی را پیشنهاد ساخته است. به این صورت که بیمه شدگان می توانند با پرداخت ماهانه مبلغ مشخصی، از مزایای بازنشستگی و دریافت مستمری بازنشستگی بهره مند شوند.
آشنایی با مهمترین شرایط بازنشستگی تامین اجتماعی
بنا بر قوانین سازمان تامین اجتماعی، بیمه شدگانی که به سن مشخصی وارد می شوند، می توانند به همراه حکم بازنشستگی از کار دست کشیده و پس از گذراندن مراحل مشخصی، از صندوق های بازنشستگی مستمری دریافت کنند.
به منظور اقدام برای بازنشستگی به موقع و بازنشستگی پیش از موعد و استفاده از تسهیلات آن، شرایط مشخصی در قانون ذکر شده است. عموم بیمه شدگان با داشتن برخی از شرایط و طی کردن مراحل قانونی، می توانند بازنشستگی خود را اعلام کرده و مستمری بازنشستگی دریافت کنند. این شرایط به قرار زیر هستند:
ماده 76 قانون تامین اجتماعی
به موجب ماده 76 قانون تامین اجتماعی افرادی که سابقه پرداخت 20 سال حق بیمه داشته و به سن بازنشستگی ( 60 سال برای آقایان و 55 سال برای بانوان) وارد شده باشند، می توانند بازنشسته شوند؛ اما قانون مذکور از برخی تبصره ها هم برخوردار است؛ به طور مثال:
- بانوان مشغول به کار در محیط های کاری مشمول قانون کار می توانند در سن 42 سالگی درخواست بازنشستگی کنند. البته برای این اقدام 20 سال سابقه کاری نیاز خواهد بود و این دسته از بیمه شدگان به ازای 20 روز کاری حقوق مستمری دریافت می کنند.
- آقایان 50 ساله و بانوان 55 ساله، به شرط پرداخت 30 سال حق بیمه می توانند برای دریافت مستمری بازنشستگی اقدام کنند.
ماده 78 قانون تامین اجتماعی
این قانون به پرداخت حق بیمه افراد بالاتر از 60 سال اشاره دارد. بر طبق این قانون، کارفرمایان می توانند برای افرادی که حداقل 5 سال بیشتر از سن بازنشستگی کار کرده اند، درخواست بازنشستگی بدهند.
بازنشستگی برای کارگران مشاغل سخت و زیان آور
بر اساس قوانین موجود شرایط بازنشستگی تامین اجتماعی برای مشاغل سخت و زیان آور، در صورتی است که 20 تا 25 سال سابقه حق بیمه داشته باشند. این افراد می توانند بدون رعایت شرط سن، بازنشسته شده و مستمری دریافت کنند.
بازنشستگی کارگران ساختمانی
کارگران ساختمانی که 60 سال سن دارند، با 20 سال سابقه کار می توانند اقدام به بازنشسته شدن کنند. همچنین متصدیان این مشاغل به شرط داشتن 35 سال سابقه پرداخت حق بیمه، می توانند بدون شرط سنی از مزایای بازنشستگی بهره مند شوند.
بازنشستگی تامین اجتماعی رانندگان
بر اساس قوانین جدید بازنشستگی رانندگان کامیون 1403، رانندگان خودروهای سنگین بین شهری می توانند تحت شرایط زیر اقدام به اعلام بازنشستگی کنند:
- 25 سال سابقه حق بیمه با 30 روز حقوق
- 55 سال سن
بازنشستگی مبتلایان به بیماری های خاص
کلیه اشخاصی که به بیماری های خاص مبتلا هستند، می توانند بدون رعایت شرط سنی بازنشسته شوند؛ البته برای این نوع از بازنشستگی قوانین و شرایط خاص و پیچیده ای وجود دارد که می بایست به صورت جداگانه تحت بررسی قرار گیرند.
بازنشستگی آزادگان و جانبازان
در حال حاضر، سن بازنشستگی برای این دسته از عزیزان 10 سال کاهش یافته و بدین ترتیب چنانچه این افراد سابقه پرداخت 20 سال حق بیمه داشته باشند، در سنین 50 و 45 سالگی می توانند برای دریافت مستمری بازنشستگی اقدام کنند.
مستمری بازنشستگی تامین اجتماعی و نحوه محاسبه آن
بسیار از افراد با شرایط بازنشستگی تامین اجتماعی آشنایی کافی نداشته و درک درستی هم از نحوه محاسبه مستمری ندارند. درواقع، مستمری همان وجه و مبلغی است که سازمان تامین اجتماعی به صورت ماهیانه به حساب فرد بازنشسته واریز می کند.
بر اساس ماده 77 قانون تامین اجتماعی، مستمری بازنشستگی عبارت است از یک سی ام میانگین درآمد فرد بیمه شده، ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه. ماده مذکور اعلام می دارد که مستمری دریافتی ماهانه فرد بازنشسته برابر است با : متوسط دستمزد فرد ضرب در تعداد سال هایی که حق بیمه پرداخت کرده است (که حداکثر 35 سال مورد قبول است). به عبارت ساده تر:
مستمری بازنشستگی فرد بیمه شده = سنوات پرداخت حق بیمه (حداکثر سی و پنج سال) x متوسط دستمزد 30
متوسط دستمزد در محاسبه مستمری چگونه محاسبه می شود؟
بر اساس قوانین سازمان تامین اجتماعی، متوسط دستمزد عبارت است از جمع حقوق و مزایای مشمول کسر حق بیمه (ظرف آخرین 2 سال پرداخت حق بیمه) تقسیم بر 24. همچنین در ماده مذکور آمده است که چنانچه فرد بیمه شده به هر علتی در بازه زمانی مذکور کارکرد نداشته باشد، کسر مدت از ماه های قبل از 24 ماه تامین می شود.
به عنوان مثال تصور کنید که فردی ماهیانه 4 میلیون تومان حقوق دریافت می کند؛ اما آن مبلغی که بابت حق بیمه پرداخت می کند، هفت درصد از مبلغ 2 میلیون تومان باشد. در این شرایط متوسط حقوقی که برای فرد محاسبه می شود، همان 2 میلیون تومان خواهد بود.
حال اگر فرد بیمه شده در 2 سال آخر بخواهد میزان حقوق دریافتی خود را افزایش دهد، نرخ رشد حقوق و دستمزد فرد بیمه شده به صورت غیر طبیعی است. درنهایت میانگین حقوق دریافتی 5 سال اخیر مورد محاسبه قرار می گیرد.
کلام آخر
سازمان تامین اجتماعی در راستای تحقق عدالت در میان عموم افراد، قوانین، شرایط و سن بازنشستگی مشخصی را تعیین کرده است. هم اکنون تحت شرایط مشخصی، بانوان در سن 55 سال و آقایان در سن 60 سالگی می توانند برای اعلام بازنشستگی و دریافت تسهیلات اقدام کنند.
شرایط بازنشستگی تامین اجتماعی می تواند کمی پیچیده و سردرگم کننده باشد؛ بنابراین توصیه می شود با مطالعه و راهنمایی مشاوران ما در سایت خدماتی لیست بیمه در خصوص بازنشستگی متصدیان مشاغل مختلف و حداقل و حداکثر سن بازنشستگی، صحبت و اطلاعات لازم را کسب کنید.